Fulco de Minstreel in IJsselstein

12 juni 2017 - Mijn meeste voorstellingen geef ik tegenwoordig buiten, op locatie in de open lucht. Maar afgelopen vrijdag stond ik weer eens op de planken in een echt theater. In het Fulcotheater in IJsselstein speelde ik (uiteraard) het verhaal van Fulco de Minstreel, samen met Fanfare Excelcior en de beste minstreel van het hele land, Linda van Nimwegen. Het was weer een fijn project van Kunst Centraal, voor leerlingen van groep 5 en 6. En we eindigden uiteindelijk toch weer buiten op straat voor de theateringang (Beeld: Bernard Brosi).

 

Binnenkort in première: Storytrail stadswandeling Goes en Storytrail stadswandeling Middelburg

9 mei 2017 - Afgelopen jaar was ik vaak in het mooie Zeeland om te werken aan twee nieuwe Storytrail stadswandelingen. Komende zomer gaan ze allebei in première. Heerlijke verhalen in twee prachtige steden. Kom je ook?

Storytrail stadswandeling Middelburg: zondag 25 juni en vrijdag 14 juli 2017, 14.00 uur. Meer info en boekingen: storytrail.nl.

Storytrail stadswandeling Goes: zaterdag 15 juli 2017, 14.00 uur. Meer info en boekingen: storytrail.nl.16 december: De Kerstavond van mevrouw Klein Sprokkelhorst

7 december 2016 - Nog ruim een week... Op vrijdagavond 16 december kun je in de binnenstad van IJsselstein genieten van de Kerstavond van mevrouw Klein Sprokkelhorst. Lichtjes, gezelligheid, een fijne sfeer en meer dan 70 kleinschalige voorstellingen. In de Pastorie van de Sint-Nicolaasbasiliek (locatie 11) vertel ik je een wonderbaarlijke legende over een slootjesgraver, een pastoor en een heel klein beeldje.

 

Kerstverhalen in Almere en Assen

7 december 2016 -  Warme winterverhalen vertel ik je op 8 december in de Bibliotheek van Almere (vanaf 17 uur) en op 17 december in Assen op de Kerst Fair op het Vesteplein (vanaf 15 uur). Welkom! Toegang gratis.   

 

Historische Verhalen in Vianen

24 november 2016 - Deze week vertel ik voor Kunst Centraal historische verhalen in de Grote Kerk van Vianen. Over Hendrik van Brederode, de Grote Geus uit de 80-jarige oorlog. Erg leuk! Bekijk hier een fotoreportage van het bezoek van leerlingen van SBO De Brug.   

 

Tweede Kerstdag: Storytrail stadswandeling in Leiden

24 november 2016 - Beleef op maandag 26 december (Tweede Kerstdag) een bijzonder historisch avontuur in de binnenstad van Leiden. Tijdens een prachtige stadswandeling vertel ik je het verhaal van Leidens beleg en ontzet. Ik neem je mee naar het jaar 1574, toen Leiden maandenlang werd belegerd door de Spaanse troepen. Hoe kwamen de hongerige Leidenaren aan voedsel? Welke listige plannen bedachten zij om van de Spanjaarden af te komen? Wat was de rol van de legendarische burgemeester van der Werff? En hoe kon een simpele arbeider uit de lakenindustrie uitgroeien tot een Leidse held? U komt het allemaal te weten tijdens deze Storytrail stadswandeling. Geen saaie historische feitjes, maar meeslepende verhalen voor jong en oud!

De Storytrail stadswandeling begint op Tweede Kerstdag om 14.00 uur op de Doelenbrug (hoek Groenhazengracht – Oude Varkenmarkt). Tickets kosten € 17 per persoon (kinderen 6 t/m 12 jaar: € 9). Reserveren is noodzakelijk: www.storytrail.nl/stadswandeling-leiden.
Reserveer voor 22 december met de kortingscode STORYTRAIL6BJ17 en betaal slechts € 12,- per persoon (kinderen: € 4,-).
 

Zondag 11 december: Première Storytrail Groningen

november 2016 - In meer dan 20 steden was hij er al: de Storytrail stadswandeling. Op zondag 11 december kun je deze mix van verhalen, theater en historie voor het eerst meemaken in Groningen. Ga met me mee op avontuur in de stoerste stad van het noorden en beleef de geschiedenis alsof je er middenin staat! Reserveren is noodzakelijk: www.storytrail.nl/stadswandeling-groningen. Speciale première-korting! Reserveer met de kortingscode GRONINGEN1eKEER en betaal slechts € 12 per persoon (kinderen: € 4).  Zaterdag 29 oktober: Nacht van de Nacht op Fort bij Spijkerboor

oktober 2016 - Op zaterdagavond 29 oktober 2016 (de Nacht van de Nacht) is Fort bij Spijkerboor het decor van een bijzondere verhalenwandeling. Ik neem je mee terug naar de tijd dat het fort nog door soldaten werd bewoond. 

Fort bij Spijkerboor ligt als een oase in de weidse Beemster. In de Nacht van de Nacht is het fort op zijn mooist. Dwaal met mij door de met kaarsen verlichte gangen en beklim het dak om uit te kijken over de donkere polder.

Ooit stond soldaat Backx hier op wacht, samen met zijn maats. Je hoort hun verhalen over de tijd dat de Beemster nog een wilde binnenzee was, met alle gevaren van dien. Heb je wel eens gehoord van het griezelige Groene Wijf dat hier rondzwom? Heb je gehoord van de schepen die hier zijn vergaan en de zeelui die hier zijn verdronken? En van Platte Thijs, de gevreesde rover, die hier nog steeds schijnt rond te spoken?

Je beleeft het allemaal tijdens deze avontuurlijke en vermakelijke verteltheatervoorstelling. Tussen de bedrijven door snuif je een vleugje op van de ontberingen en de geneugten van het voorbije leven van een fortsoldaat.

Reserveer tickets via Storytrail.nl.  Gebruik de kortingscode: spijkerboorschout en betaal geen € 17,- maar slechts € 5,- (kinderen € 2,65).

 

Zonnige try-out in Hoorn

 

 

 

 

 

 

18 mei 2015 - De try-out van Storytrail Hoorn: een gezellige, zonnige Hemelvaartsdag. Nu op naar de première op zondag 30 augustus! Kijk hier voor meer info...

Op verkenning in Zierikzee 

 

 

 

 

 

 

 

12 mei 2015 - Ik was in Zierikzee om inspiratie op te doen voor een nieuwe Storytrail. Een heerlijk stadje aan de Oosterschelde, met de mooiste stadspoorten van Nederland en prachtige verhalen over zeeschuimers, zeemeerminnen en...
Later meer!

 

Mooie geschiedenisles in Oudewater

28 april 2015 - In augustus 1575, aan het begin van de 80-jarige oorlog, viel het Spaanse leger met veel geweld het stadje Oudewater binnen. In maart 2015 vertelde ik het verhaal van deze inval aan basisschoolleerlingen van groep 7 en 8. Zij leefden zich in, verplaatsten zich in de mensen van toen, en schreven mooie dagboekfragmenten die je hier kunt lezen. Super geschiedenisles, een initiatief van Kunst Centraal!

2014

22 december 2014 -
Het was een mooi verteljaar...
Ik denk terug aan de verhalen in het donker, bij het licht van een olielamp: in Amelisweerd, op Fort bij Spijkerboor en op de Kerstavond van mevrouw Klein Sprokkelhorst in IJsselstein.   
Ik denk aan de mooie première in Enkhuizen.
Aan mijn ontdekkingstochten door Hoorn (waar een nieuwe Storytrail in de maak is...).
Aan de benefietvoorstelling voor War Child in Leiden.
Aan de vele schoolklassen die ik langs zag komen.
Aan de jongen die na afloop van een voorstelling over archeologie tegen mij zei: 'Ik word later ook archeoloog!'
En aan het meisje van 5 jaar dat nog precies wist waar wij een jaar geleden de Geheime Ring hadden verstopt.
Het verhalenboek gaat even dicht...
Tot ziens in 2015!

12 december: Kerstavond in IJsselstein

2 december 2014 -Ik verheug mij al weer op de mooiste avond van het jaar in het stadje IJsselstein: de Kerstavond van mevrouw Klein Sprokkelhorst. Dit jaar op vrijdag 12 december. Op meer dan 40 plekken in de stad zijn er intieme, wonderlijke, betoverende voorstellingen en concerten. Op het binnenplaatsje bij Walkade 15 vertel ik het levensverhaal van kolenboer Jan van Sijl en zijn trouwe paard.
www.sprokkelroute.nl

 

Mooie benefietvoorstelling

29 oktober 2014 - De benefietvoorstelling voor War Child in Leiden op 21 september was heel gezellig en leverde 175 euro op voor de hulp aan oorlogskinderen. Je kunt nog steeds bijdragen aan het belangrijke werk van War Child via de sponsoractie Sjoukje's Kili Challenge

 

 


Voorstelling met uil en sterren

26 oktober 2014 - Gisteravond twee mooie voorstellingen gespeeld op Fort bij Spijkerboor in de Nacht van de Nacht. Buiten, op het dak van het fort, was het donker en stil. De wind was gaan liggen. We hoorden een uil. En boven ons schitterde een prachtige sterrenhemel.


Nacht van de Nacht op Fort bij Spijkerboor

13 oktober 2014 - Nu heb ik toch een mooie plek gevonden! Fort bij Spijkerboor, ooit onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Een verstild eiland in de grote weidse Beemster. Op 25 oktober, in de Nacht van de Nacht, neem ik je mee over het fort. Beleef hoe soldaat Backx en zijn maats honderd jaar terug wacht lopen en elkaar verhalen vertellen. Verhalen over de tijd dat de Beemster nog een wilde binnenzee was, met alle gevaren van dien. Heb je wel eens gehoord van het griezelige Groene Wijf? Dat zwom hier rond door die oude zee, ze had geen benen maar alleen een vissenstaart. Heb je wel eens gehoord van de schepen die hier zijn vergaan en de zeelui die hier zijn verdronken? En van Platte Thijs, de gevreesde rover, die hier nog steeds schijnt rond te spoken? Ga mee door de Nacht! En laat je tijdens de vertelwandeling betoveren door het prachtige fort en zijn bewoners.

 

Benefietvoorstelling voor War Child op 21 september

28 augustus 2014 - Begin volgend jaar gaat een grote groep mensen de Kilimanjaro beklimmen. Het is een sponsoractie om geld in te zamelen voor War Child, de organisatie die zich inspant voor oorlogskinderen. Op zondag 21 september geef ik een benefietvoorstelling in Leiden om deze actie te steunen. Meer informatie over het initiatief vind je op de actiepagina van Sjoukje's Kili Challenge.

Benefietvoorstelling Storytrail Leiden: Beleef het spannende verhaal van Leidens beleg en ontzet tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Aanvang: 11.00 uur •  Voorstelling voor volwassenen,  ook leuk voor kinderen vanaf ca. 7 jaar • Speciale prijs: € 12,- per persoon • Meer mag ook • Reserveren noodzakelijk!
Reserveer via deze link.

 

13 september: Nacht van de Buitenplaats

2 augustus 2014 - Op vrijdagavond 13 september ga ik vertellen bij kasteel Rhijnauwen, tijdens de Nacht van de Buitenplaats. Een nacht waarop mij zeer verheug! Ik vertel het verhaal van de Jonkheer en de Jager:

Rhijnauwen, lang geleden.
Buiten zet de Jager zich schrap. Aan de jaaglijn trekt hij zijn schuit door het water.
Stap voor stap voor stap. Hij rochelt wat en kijkt niet op of om.      
Binnen, in het landhuis, geniet de Jonkheer van zijn prachtige boekenverzameling.
Hij leeft in een andere wereld.
Op een dag leest de Jonkheer in een van zijn boeken een bijzonder verhaal.

Alle info over de Nacht van de Buitenplaats vind je op www.nachtvandebuitenplaats.nl.

 

Storytrail Enkhuizen is klaar

20 juni 2014 - De nieuwe Storytrail in Enkhuizen is klaar! Op 22 juni speel de première voor een besloten groep, en op zondag 6 juli ben je van harte welkom bij de eerste openbare voorstelling. Dan kun je de meeslepende geschiedenis beleven van de ooit zo grootse havenstad. Dappere zeehelden, slimme zakenvrouwen en arme boerenjongens op zoek naar het geluk trekken dan aan je voorbij...

Lees hier meer over Storytrail Enkhuizen of meld je als deelnemer aan bij Stadsavonturen.

 

 

6 juli: Première in Enkhuizen

30 april 2014 - De afgelopen weken was ik veel in het prachtige Enkhuizen om inspiratie op te doen voor mijn nieuwe storytrail. De voorstelling is nu bijna klaar en de première staat op het programma voor zondag 6 juli.  Lees hier meer over Storytrail Enkhuizen of meld je als deelnemer aan bij Stadsavonturen.


Het Paard van de Kolenboer

1 maart 2014 - In december 2013 mocht ik in IJsselstein het verhaal vertellen van kolenboer Jan van Sijl, zijn vrouw Cor en hun trouwe paard. Locatie: de driehoek tussen de paardenstal, de oude kolenschuren en het woonhuis van Jan en Cor. Het was een mooie, ontroerende ervaring. De voorstelling was onderdeel van de Kerstavond van mevrouw Klein Sprokkelhorst en de binnenstad van IJsselstein was veranderd in één groot wintersprookje, met 40 prachtige optredens. Hier kun je een gefilmde versie van de voorstelling bekijken. Camera/geluid: Jan IJzerman. Licht: Wim van Sijl


Arie de Archeoloog

6 februari 2014 - Het jaar begon goed! 22 workshops voor Kunst Centraal in het Archelogisch Museum in Houten. 'Arie de Archeoloog' had interessante opgravingen gedaan, maar kon zijn vondsten niet thuisbrengen. Met de hulp van ruim 500 kinderen uit groep 3 en 4 lukte dat gelukkig wél. Peter Koch van Archeologie Houten maakte er prachtige foto's van.

Mede namens Arie de Archeoloog kan ik je een bezoek aan het Archeologisch Museum in Houten trouwens zeer aanbevelen. De locatie op zich is al bijzonder. Het museum is gevestigd op de zolder van het oude treinstation, dat een paar jaar geleden in z'n geheel een paar honderd meter is verplaatst. Binnen vind je een mooie expositie van Romeins aardewerk, enthousiaste archeologen, én de oude beerput van Boer Klaas (met inhoud). Het museum is open op dinsdag en zaterdag van 11 tot 15 uur. Toegang gratis.
www.archeologiehouten.nl

Laatste Nieuws..!

31 december: Storytrail Middelburg
25 februari 2018: Storytrail Utrecht
4 maart 2018: Storytrail Groningen
11 maart 2018: Storytrail Middelburg
18 maart 2018: Storytrail Hoorn
25 maart 2018: Storytrail Leiden


Bart Schouten • 030-8894564 • bartschouten@casema.nl