Volgend jaar in première: Storytrail Vlissingen

19 december 2018 - Ik ben druk bezig met de voorbereidingen, en ergens in 2019 gaat-ie in première: de nieuwe Storytrail Vlissingen. Ik ben enthousiast over de mooie en unieke stad aan de Westerschelde, vol meeslepende verhalen. Meer info volgt...

 

 

 

 

 

 

 

Fulco de Minstreel in IJsselstein

12 juni 2017 - Mijn meeste voorstellingen geef ik tegenwoordig buiten, op locatie in de open lucht. Maar afgelopen vrijdag stond ik weer eens op de planken in een echt theater. In het Fulcotheater in IJsselstein speelde ik (uiteraard) het verhaal van Fulco de Minstreel, samen met Fanfare Excelcior en de beste minstreel van het hele land, Linda van Nimwegen. Het was weer een fijn project van Kunst Centraal, voor leerlingen van groep 5 en 6. En we eindigden uiteindelijk toch weer buiten op straat voor de theateringang (Beeld: Bernard Brosi).

 


Historische Verhalen in Vianen

24 november 2016 - Deze week vertel ik voor Kunst Centraal historische verhalen in de Grote Kerk van Vianen. Over Hendrik van Brederode, de Grote Geus uit de 80-jarige oorlog. Erg leuk! Bekijk hier een fotoreportage van het bezoek van leerlingen van SBO De Brug.   

 

2014

22 december 2014 -
Het was een mooi verteljaar...
Ik denk terug aan de verhalen in het donker, bij het licht van een olielamp: in Amelisweerd, op Fort bij Spijkerboor en op de Kerstavond van mevrouw Klein Sprokkelhorst in IJsselstein.   
Ik denk aan de mooie première in Enkhuizen.
Aan mijn ontdekkingstochten door Hoorn (waar een nieuwe Storytrail in de maak is...).
Aan de benefietvoorstelling voor War Child in Leiden.
Aan de vele schoolklassen die ik langs zag komen.
Aan de jongen die na afloop van een voorstelling over archeologie tegen mij zei: 'Ik word later ook archeoloog!'
En aan het meisje van 5 jaar dat nog precies wist waar wij een jaar geleden de Geheime Ring hadden verstopt.
Het verhalenboek gaat even dicht...
Tot ziens in 2015!


Voorstelling met uil en sterren

26 oktober 2014 - Gisteravond twee mooie voorstellingen gespeeld op Fort bij Spijkerboor in de Nacht van de Nacht. Buiten, op het dak van het fort, was het donker en stil. De wind was gaan liggen. We hoorden een uil. En boven ons schitterde een prachtige sterrenhemel.


Nacht van de Nacht op Fort bij Spijkerboor

13 oktober 2014 - Nu heb ik toch een mooie plek gevonden! Fort bij Spijkerboor, ooit onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Een verstild eiland in de grote weidse Beemster. Op 25 oktober, in de Nacht van de Nacht, neem ik je mee over het fort. Beleef hoe soldaat Backx en zijn maats honderd jaar terug wacht lopen en elkaar verhalen vertellen. Verhalen over de tijd dat de Beemster nog een wilde binnenzee was, met alle gevaren van dien. Heb je wel eens gehoord van het griezelige Groene Wijf? Dat zwom hier rond door die oude zee, ze had geen benen maar alleen een vissenstaart. Heb je wel eens gehoord van de schepen die hier zijn vergaan en de zeelui die hier zijn verdronken? En van Platte Thijs, de gevreesde rover, die hier nog steeds schijnt rond te spoken? Ga mee door de Nacht! En laat je tijdens de vertelwandeling betoveren door het prachtige fort en zijn bewoners.
 

Het Paard van de Kolenboer

1 maart 2014 - In december 2013 mocht ik in IJsselstein het verhaal vertellen van kolenboer Jan van Sijl, zijn vrouw Cor en hun trouwe paard. Locatie: de driehoek tussen de paardenstal, de oude kolenschuren en het woonhuis van Jan en Cor. Het was een mooie, ontroerende ervaring. De voorstelling was onderdeel van de Kerstavond van mevrouw Klein Sprokkelhorst en de binnenstad van IJsselstein was veranderd in één groot wintersprookje, met 40 prachtige optredens. Hier kun je een gefilmde versie van de voorstelling bekijken. Camera/geluid: Jan IJzerman. Licht: Wim van Sijl


Arie de Archeoloog

6 februari 2014 - Het jaar begon goed! 22 workshops voor Kunst Centraal in het Archelogisch Museum in Houten. 'Arie de Archeoloog' had interessante opgravingen gedaan, maar kon zijn vondsten niet thuisbrengen. Met de hulp van ruim 500 kinderen uit groep 3 en 4 lukte dat gelukkig wél. Peter Koch van Archeologie Houten maakte er prachtige foto's van.

Mede namens Arie de Archeoloog kan ik je een bezoek aan het Archeologisch Museum in Houten trouwens zeer aanbevelen. De locatie op zich is al bijzonder. Het museum is gevestigd op de zolder van het oude treinstation, dat een paar jaar geleden in z'n geheel een paar honderd meter is verplaatst. Binnen vind je een mooie expositie van Romeins aardewerk, enthousiaste archeologen, én de oude beerput van Boer Klaas (met inhoud). Het museum is open op dinsdag en zaterdag van 11 tot 15 uur. Toegang gratis.
www.archeologiehouten.nl