StoryTrail Stadswandeling Rotterdam - Delfshaven

Middenin het drukke Rotterdam ligt een verstilde historische enclave. Delfshaven, ooit gebouwd als zeehaven van Delft, lijkt op een prent van Anton Pieck. Tijdens de Storytrail stadswandeling Delfshaven maak je kennis met eeuwenoude zakkendragers. Met de Stadskastelein. En vooral met de beroemdste inwoner die Delfshaven ooit heeft gehad: Piet Hein. Dwalend door de mooie straatjes beleef je hoe hij met zijn vader mee ging naar zee, hoe hij terechtkwam op de galeien van de Spaanse bevelvoerder Spinola, en hoe hij tenslotte wraak nam op de Spanjaarden door het veroveren van hun Zilvervloot.  

Plaats: Rotterdam Delfshaven  •  Leeftijd: Voorstelling voor volwassenen, ook leuk voor kinderen vanaf ca. 9 jaar  •  Informatie en boekingen: Storytrail.nl.

Kijk hier voor storytrails in andere steden...

Foto: Storytrail.nl / Rachel de Liefde

 

Storytrail Delfshaven:Op avontuur met Piet Hein

Door Stef Maassen


Middenin het drukke Rotterdam ligt een verstilde historische enclave. Delfshaven, ooit gebouwd als zeehaven van Delft, lijkt op een prent van Anton Pieck. Een grachtje, een ophaalbrug, eeuwenoude geveltjes. Én een standbeeld van Piet Hein, de beroemde admiraal die hier ruim 400 jaar geleden werd geboren. Het is een uitgelezen locatie voor een van de inmiddels 15 Storytrails van theatergezelschap Stadsavonturen.

‘Ik vind het altijd weer fascinerend om hier rond te lopen,’ zegt Storytrail-verteller Bart Schouten. ‘Delfshaven is nu een uithoek van Rotterdam, maar ooit was dit een bruisend middelpunt van handel, walvisvaart en visserij. Dat Piet Hein hier woonde, maakt het alleen nog maar mooier.’
De grote zeeheld is de hoofdpersoon in het verhaal dat Schouten vertelt, terwijl hij zijn publiek voorgaat door de smalle straatjes. Al snel blijkt dat een Storytrail geen gewone stadsrondleiding is, maar meer een theatervoorstelling met de stad als decor. Schouten roept beelden op van ploeterende zakkendragers, en we komen oog in oog te staan met de ‘Stadskastelein’, zoals de burgemeester van Delfshaven vier eeuwen geleden heette. Als klap op de vuurpijl staat er ook een ontmoeting met Piet Hein zelf op het programma.

Helden

‘We gaan het vandaag hebben over echte helden,’ begint Schouten zijn verhaal. ‘Over echte kerels. En, zeker niet onbelangrijk: over echte liefde.’ ‘Zo mag ik het horen!’ roept een van de dames in ons gezelschap. De stemming zit er meteen in en de dag kan niet meer stuk.
Een vrolijke groep wandelaars, afkomstig uit Utrecht, Rijswijk, Arnhem en Rotterdam zelf, volgt de verteller van het Zakkendragershuisje naar de Piet Heinstraat en weer verder naar de Voorhaven. Gaandeweg ontrolt zich het levensverhaal van Piet Hein: hoe hij met zijn vader mee ging naar zee, hoe hij terechtkwam op de galeien van de Spaanse bevelvoerder Spinola, en hoe hij tenslotte wraak nam op de Spanjaarden door het veroveren van de Zilvervloot. Elke episode laat Schouten ons in geuren en kleuren beleven. En, zoals beloofd: de ‘echte liefde’ wordt niet vergeten.

Knipoog

De verteller brengt de heldenverhalen met een lach en een knipoog. We hebben veel plezier, en we steken er nog wat van op ook. Wist u bijvoorbeeld dat de zakkendragers met elkaar dobbelden om het werk te verdelen? En dat Piet Hein de Zilvervloot veroverde zonder ook maar één slachtoffer te maken?
Bij het standbeeld van Piet Hein sluiten wij de wandeling af met een zeemanslied en een groot applaus. Dan roept vanuit de verte het geklingel van tramlijn 4 ons terug naar de moderne tijd…Komende voorstellingen

 

IN VERBAND MET DE CORONA-MAATREGELEN KAN IK OP DIT MOMENT GEEN VOORSTELLINGEN GEVEN.